SA NE PREGATIM DE CRACIUN

Demetra Cucueanu

Magia sarbatorilor de iarna este simbolul renasterii in urma toamnei cenusii si a postului plin de semnificatii: undeva sub covorul protector de zapada sunt semintele care vor incolti in curand. Ca sa aiba spatiu, sa nu se sufoce, sa curatim locul de plantele razlete ce au mai ramas, uscate si fara rost. Si mi se pare potrivit in context sa inserez cateva cuvinte din capitolul 11, “Goleste-ti mintea” tradus de Dan Mirahonian, din cartea “Care este utilitatea vidului” de LAO TZE.
Un vas se naste din modelarea lutului. Dar valoarea vasului creste prin ceea ce se pune in interior, iar ca sa punem, intai ne asiguram ca vasul e gol si pregatit pentru a fi umplut. Roata nu ar mai fi roata fara spatiul destinat axului ce o pune in miscare. ”Fii ca si spatiul vid din centrul rotii vasului”!
Craciunul este momentul in care ne intoarcem spre familie, daruim si primim cadouri pentru suflet si minte. Si rugamintile noastre sunt ascultate, Universul parca e mai deschis ca oricand!
Pentru a ne umple de magia Craciunului, mai intai trebuie sa aruncam tot ce e vechi si inutil!
De altfel, traditia pregatirilor de Craciun include curatenie in suflet si in casa.
Fiecare o face in felul sau, unii prin post, altii prin meditatie, prin transformari interioare facilitate de experienta de a trai si a invata si, ca o continuitate fireasca, intervine si dorinta de a modifica mediul, de a da o imagine de sarbatoare casei, in concordanta cu sufletul. Sa facem loc sentimentelor, sperantelor, sa ne pregatim mental si fizic pentru a ne bucura de tot ce primim in dar in aceste clipe binecuvantate.
Principiul vidului spune ca “este necesar sa creezi spatiu, sa faci loc, sa fii deschis, sa te golesti pentru ca lucrurile sa apara in viata ta”.
Daca incepi cu exteriorul, sorteaza tot ce nu mai iti este tie folositor, ce nu mai porti, vei gasi persoane care se vor bucura de aceste lucruri. Fa loc hainelor noi, cartilor pe care inca nu le-ai citit, oricarui dar al universului, doreste-ti, fii deschis!
Apoi, sa elimini supararile, dezamagirile, sa te impaci cu toata lumea, sa accepti si sa te impaci cu trecutul, sa-l lasi acolo unde e locul si sa te ancorezi intr-un prezent plin de iubire neconditionata, de deschidere, inseamna sa golesti tot ce e inutil in viata ta!
Pantajali vorbeste de centrare “prin golire de impulsurile mentale” (Samadhi Pada).
“In cuvantul lui Iisus descoperim aceeasi cale a vidarii de efemer: ”goleste-te si Eu te voi umple!” (goleste-te de lumea fenomenala, de proiectiile umbrelor de pe ecranul mental si vei fi umplut de Duhul Sfant). “
Rugaciunea este o minunata pregatire pentru conectarea cu Dumnezeu, pentru ca aduce in fiinta celui are se roaga liniste, seninatate, acceptare, deschide inima, mintea, calea.
Meditatiile au rolul de a goli constient mintea, lasand gandurile sa vina si sa plece, “punerea in repaus a fluctuatiilor mentale” sau vidarea, permitand iluminarea si eliberarea spirituala, accesul si acordarea cu Mintea Cosmica sau Constiinta Universala.
“Prin non-actiune (Wu-Wei) omul reuseste sa se ancoreze in Vidul Primordial (Tao) si sa-si extinda controlul nu numai asupra corpului si mintii sale, ci si asupra intregului univers fenomenal.”
Vidul este sursa plinului “existenta da proprietate, neexistenta da folos” (Lucian Blaga).
Astfel mintea se elibereaza de stresul inutil, de convorbirea toxica cu sine insusi, de ideea de saracie, de fatalitate, de neputinta, de limitari, ca apoi sa apara claritatea, vederea de ansamblu, un nou mod de a aborda problemele.
Nichita Stanescu exprima acelasi lucru definind vidul drept tot: ”Totul este inversul totului.”

Spatiul se deschide, accepta abundenta, bucuria, observa oportunitatile si fii pregatit sa mergi inainte!
Asa cum fiecare celula renaste, se recreeaza, asa cum periodic sangele se schimba, sa facem acest lucru cu fiinta noastra, cu mintea si sufletul, cu valorile si credintele noastre, o primenire de an nou!
Daca pare o veste rea faptul ca omul nu poate fi imbunatatit, vestea buna este ca fiinta umana este desavarsita, Creatia a avut grija de asta!
Doar constientizeaza, conecteaza-te cu spatiul de unde ai venit si care te hraneste cu energie divina si iti ofera iubire neconditionata.
Foloseste timpul acesta pentru a primi si a darui cu folos si, cu siguranta ce ti-o da constiinta desavarsirii tale, fa un pas inainte in descoperirea si valorificarea intregului potential cu care ai fost inzestrat!
Sarbatori Fericite!

Bibliografie: http://www.scribd.com/doc/21576185/Capitolul-11-Goleste-ti-mintea-Videz-votre-mental-Empty-Your-Mind

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s