TE IUBESC! – IUBIREA NECONDITIONATA –

Claudia Pătărlăgeanu

„În dragoste există recunoștință, o recunoștință adâncă. Știi că cealaltă persoană nu este un lucru. Știi că cealaltă persoană are o grandoare, o personalitate, un suflet, o individualitate. În dragoste dai o libertate totală celuilalt. Desigur, dai și iei; este o relație bazată pe a da și pe a lua, dar cu respect. ” – Osho

De multe ori am stat și m-am întrebat ce este iubirea, iubirea necondiționată și m-am trezit de multe ori în situații în care puneam la îndoială tot ce avea legătură cu ea. Trăind diverse experiențe, am ajuns la concluzia că între expresia „Te iubesc” și iubirea necondiționată există o cale lungă. Te iubesc poți spune foarte ușor și să nu simți vibrația profundă pe care ți-o oferă dragostea necondiționată. Iubesc o mașină sau orice alt obiect pentru că este al meu, îmi place, îl posed, dar când vorbești de iubire necondiționată este cu totul altceva deoarece este o trăire totală, cu o vibrație extrem de puternică – este momentul în care iubești total, conștientizezi ce trăiești, nu posezi, te bucuri de ceea ce vine fără dorința de a schimba nimic.Cel mai bun exemplu de manifestare a iubirii necondiționate este aducerea pe lume a unui copil. Până acum, personal nu am experimentat un sentiment atât de puternic să-l poată egala pe cel pe care l-am simțit în momentul nasterii și primului contact cu copiii. Cu toată încărcătura existentă în acele momente, pur și simplu simți cum ți se umple întreaga ființă de energie, de iubire pură, nimic nu mai contează, durerea dispare pentru că tu ești cel ce a dăruit viață iar când ții în brațe un omuleț atât de mic și fragil care se cuibărește la pieptul tău nu poți să nu simți iubirea unică, necondiționată. Să-l accepți pe celălalt așa cum este, cu tot ceea ce vine, fără să încerci să-l schimbi, fără să-l etichetezi – pur și simplu să-i îmbrățișezi imperfecțiunea deoarece suntem extraordinari așa cum suntem fără să tindem spre perfecțiune, aceasta este iubirea necondiționată.
Osho spunea foarte frumos:„Dragostea este un mod de a fi, nu are nimic de a face cu nimeni. Cineva nu este indrăgostit, ci este dragoste și desigur atunci când cineva este iubire, cineva este îndrăgostit, dar acesta este rezultatul, nu sursa. Sursa este faptul că omul este iubire.”
Putem iubi natura, viața, copiii, partenerii, dar este necesar să-i acceptăm așa cum sunt fără să schimbăm nimic pentru a nu condiționa în nici un fel relația noastră cu ei.
Sunt destui care spun că-și iubesc copiii enorm, fac totul pentru ei,(„i-am dat tot ce a vrut”, „eu sunt sponsorul discutăm despre viitor…”) dar pun în permanență condiții. Îi iubesc doar dacă sunt cuminți, dacă ascultă și execută, dacă iau note mari, dacă-i fac mândrii, iar exemplele sunt nenumărate – sunt conștientă zilnic de aceste condiții impuse de părinți copiilor în numele iubirii. Din păcate, asta nu are nici o legătură cu ceea ce ar trebui să fie dragostea necondiționată. Oricât de greu ar fi să nu transformăm copiii în obiecte de posesiune – „eu te-am făcut, eu te…..; faci asta pentru că așa spun eu….., etc.” – au aceleași drepturi pe care le dorim și noi, să fim iubiți așa cum suntem, fără să vină unul sau altul să ne spună că nu suntem buni de nimic sau că suntem extraordinari.
La un moment dat am rugat un grup cu care lucram să facă lista calităților și defectelor personale și mi s-a spus cu zâmbetul pe buze, „păi ce să spun eu despre mine, cel mai bine pot spune ceilalți”.
Nu pot generaliza, dar am observat destul de des, că sunt destul de restrânse rândurile celor cu care intru în contact și pot spune câte ceva despre ei. Contează atât de mult ce spun ceilalți, ce le oferim celorlalți din dorința de a fi acceptați, de a nu fi părăsiți. Dorința de a ne satisface o nevoie sperie pentru că are implicații și asupra celorlalți și nu vrem să pierdem ceea ce avem sau locul pe care-l ocupăm. Așa am realizat că mare parte dintre aceștia au avut parte numai de condiționări în viață și este firesc să trăiască la fel sau să-și crească copiii în același spirit, fără să experimenteze și altceva pentru că ar fi nevoiți să părăsească acel spațiu confortabil, acele credințe bine împământenite.
În decursul timpului și datorită experiențelor trăite, am învățat că nu suntem stăpâni asupra celorlalți, că nu putem avea relații sănătoase atâta timp cât ne agățăm cu disperare de cineva – fiecare are nevoie de libertate de mișcare, de manifestare, dar important este să conștientizezi de ce dorești să trăiești alături de cineva, de ce vrei să aduci un copil pe lume. A fi în relație cu cineva, nu înseamnă să-l posezi, să-l folosești și când nu mai ai nevoie de el să-l arunci ci să mergi alături de el atâta timp cât există această dragoste necondiționată și un drum comun și apoi în cazul despărțirii să accepți cu grație că pur și simplu drumurile au luat-o în direcții diferite sau că sentimentele nu mai sunt aceleași.
Pe măsură ce scriam aceste rânduri, am avut un insight legat de iubirea necondiționată – este eliberatoare, te descătușează deoarece dispare gelozia, neâncrederea, suspiciunea, toate trăirile negative ce apar într-o relație. Este singura care-ți dă aripi, si-ți permite să dai aripi la rândul tău.
Un copil are nevoie de aripi, are nevoie să fie acceptat așa cum este el fără să i se împământenească sentimentele de rușine, vinovăție, frică, inutilitate, insuficiență, etc. Cred că ați auzit de multe ori expresii de genul: „cum îți permiți să….., nu ți-e rușine….., m-ai făcut de rușine….., ce are de nu vrea să vină la mine…..”, iar exemplele pot continua la nesfârșit. Oare este atât de greu să accepți că fiecare are momentele lui și nu este cazul să-l apostrofezi continu ci doar să ți cont de nevoile lui?
Personal, mă declar fascinată de varietatea de trăiri pe care o au copiii și cum se manifestă și chiar dacă am momente în care îmi mai pierd cumpătul reușesc să mă repliez și să fiu conștientă de ceea ce se întâmplă și să aflu care sunt nevoile lor, trăirile lor pentru a-i înțelege și a-i acompania în această călătorie a vieții. Să fi conștient, să asculți, să afli nu înseamnă răsfăț – pentru că nu pui piciorul în prag să-i disciplinezi. Consider că disciplina într-o măsură bine dozată este necesară și benefică, dar până la urmă nu asta înseamnă să iubești necondiționat? – să-i dai posibilitatea celuilalt să se manifeste, să-l înțelegi și să-l acompaniezi ghidându-l cu finețe? Întotdeauna violența va naște violență și nu este o cale de urmat pentru că furia va fi cea care va face legea – consider că conștientizarea și acceptarea sunt un secret ce este necesar să fie descoperit de fiecare în parte.
Pentru că sunt o admiratoare a lui Osho, am să închei cu niște citate ale sale:
„Mesajul meu de iubire nu este acela că dragostea este la polul opus față de ură. Mesajul meu despre iubire este acela că iubirea este capabilă să absoarbă ura și să o transforme.”
„Daca iubești, iubește și fii conștient de acest lucru. Dacă ar fi să vă învăț, nu v-aș spune pe cine să iubiți, cum să iubiți. Acestea sunt nonsensuri. Iubirea este calitatea voastră intrinsecă. Vă nașteți cu ea, așa cum ura este de asemenea acolo. Vă voi învăța însă, să fiți conștienți. Înainte ca orice să vi se întâmple – iubire, urî, furie, pasiune, compasiune, orice – fiți conștienți. Lăsați ca orice să se întâmple, fiind conștienți.”
„Iubirea nu ar trebui să implice așteptări – altfel, bucuria moare. Atunci când ai așteptări, frustrările vin. Nimeni nu iți poate îndeplini așteptările și nu e nimeni care are nevoie ca tu să-i îndeplinești așteptările. Acestea provin din manie, dintr-o minte nevrotică. Dacă cineva chiar îți îndeplinește așteptările, atunci dragostea adevarată dispare. Iar celălalt devine o necesitate, o nevoie, o posesiune – o posesiune valoroasă, dar în același timp o posesiune ca toate celelalte.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s