POVATA DIN CHINA ANTICA

Cu mult timp în urmă, locuia în China un călugăr care obişnuia să se caţere într-un copac anume în fiecare zi, ca să mediteze. Vânturi puternice şi ploi puteau să scuture copacul, călugărul se aşeza confortabil, cât mai sus, pe crengi. Din pricina asta, oamenii din satul învecinat l-au poreclit Cuib-de-Pasăre.
Mulţi dintre sătenii aceştia treceau pe sub copacul unde era călugărul când mergeau la vânătoare sau la adunat vreascuri din pădure şi, după o vreme, s-au obişnuit cu el. Unii au început să se oprească şi să-i povestească lui Cuib-de-Pasăre grijile lor. Le plăceau lucrurile pe care le spunea şi în curând a devenit faimos pentru vorbele bune şi pline de înţelepciune.În câţiva ani, s-a răspândit vestea înţelepciunii călugărului în tot ţinutul. Veneau străini în pădurea îndepărtată ca să-i ceară sfatul. Până şi guvernatorul provinciei s-a hotărât într-o zi să îl viziteze pe Cuib-de-Pasăre, ca să discute cu el lucruri importante. Aşadar, într-o dimineaţă de primăvară, guvernatorul a pornit în căutarea călugărului. După ce a călătorit mai multe zile, a găsit într-un final, în pădurea deasă, copacul lui Cuib-de-Pasăre. Călugărul stătea liniştit, cocoţat pe ramurile din vârf, bucurându-se de ciripitul păsărilor şi de căldura primăverii.
Privind în sus, guvernatorul a strigat:
– Cuib-de-Pasăre! Sunt guvernatorul acestei provincii şi am bătut drum lung ca să vorbesc cu tine! Am o întrebare extrem de importantă!
Guvernatorul a aşteptat un răspuns, dar a auzit numai sunetul plăcut al frunzelor foşnind, agitate de vântul uşor. Guvernatorul a continuat:
– Iată întrebarea mea: spune-mi, Cuib-de-Pasăre, care este învăţătura cea mai de preţ pe care au rostit-o toţi înţelepţii? Poţi să-mi spui care e lucrul cel mai important pe care l-a spus Buddha?
O pauză lungă – din nou, s-a auzit numai foşnetul frunzelor. În cele din urmă, călugărul a răspuns, din copac:
– Iată răspunsul la întrebarea dumneavoastră, domnule guvernator: să nu faci lucruri rele. Să faci întotdeauna numai lucruri bune. Asta au gândit toţi Buddha din lumea asta.
Dar guvernatorul s-a gândit că nu se poate să fi călătorit două zile pentru un răspuns atât de simplu! Enervat, a bodogănit:
– Să nu faci lucruri rele, să faci întotdeauna numai fapte bune! Asta o ştiu de când aveam trei ani, călugăre!
Privind în jos la guvernator, Cuib-de-Pasăre i-a răspuns, zâmbind amar:
– Da, copilul de trei ani ştie lucrul ăsta, dar omului de optzeci de ani încă îi pare dificil să o facă!”

http://www.delaomlaom.ro/2011/07/fa-lucruri-bune-si-nu-face-lucruri-rele-povata-din-china-antica/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s