„SUNTEM CEEA CE GANDIM”

Claudia Pătărlăgeanu

„Ești fericit pentru că alegi să fi fericit,
ești trist pentru că alegi să fii trist.
Te simți exact așa cum alegi.” Osho

Este uşor sa ne imaginăm că viața ne este dată pur și simplu, ca și cum nu am avea nici un rol în dirijarea filmului tridimensional care se desfăşoară în jurul nostru. Totuşi, conform psihologiei contemplative budiste și a câtorva teorii psihologice occidentale, experienţa noastră a realităţii, felul în care vedem lucrurile, importanța lor pentru noi, modul cum simţim și cum reacţionăm la acestea, este construită în mare parte de minte. Aceasta este o veste buna deoarece daca durerea este creată de minte, înseamnă ca tot mintea poate să anuleze suferinţa pe care a creat-o.„Dacă aruncăm o piatră într-un bazin cu apă, ea va produce o succesiune de valuri concentrice având drept epicentru locul impactului. Lumina unei lumânări va da şi ea naştere unor valuri de vibraţii eterice călătorind în toate direcţiiile, pornind de la centru. În acelaşi mod, atunci când un gând, bun sau rău, străbate mintea unei persoane, el dă naştere unor vibraţii în MANAS, (sau atmosfera mentală), care vor călători în toate direcţiile, la mare distanţă de emiţător. Forţa sau puterea gândului este atât de mare, încât poţi învârti pământul prin intermediul ei.”
„Mintea este cea care creează captivitatea și eliberarea, confuzia și trezirea, prin urmare este esenţial să cunoaştem acest rege care ne guvernează întreaga existență”.
Imaginaţi-vă mintea ca un glob de cristal în care puteţi privi ori de cate ori doriţi, dar totodată puteţi interveni în cursul emoţiilor, sentimentelor, trăirilor, gândurilor. Puterea de a schimba cursul evenimentelor vă aparţine, deoarece sunteţi proprii stăpâni. Fiecare din noi îşi creează propria realitate deoarece oamenii percep, simt, interiorizează diferit evenimentele. Spre exemplu doi oameni pot privi aceeaşi opera de arta – „Venus din Milo”, dar fiecare poate vedea altceva, simţi altceva.

New Bitmap Image

Unul poate vedea în această statuie frumosul absolut, perfecţiunea formelor feminine, frumuseţea pură a zeiţei Afrodita iar celalalt poate vedea o simplă statuie, cu forme generoase, fără mâini, nimic deosebit deoarece fiecare o priveşte din punctul personal de vedere – ca o opera de artă sau ca o simpla statuie.
Astfel, nu putem cere celor din jur să gândească, să simtă, să trăiască la fel ca noi deoarece aceştia au propriile percepții, gânduri, sentimente, conștientizări. Ceea ce putem face este să acceptăm că fiecare este un izvor de gânduri și acest fapt îl putem împlini prin intermediul empatiei care ne permite să intrăm în legătură cu vibrațiile, trăirile celuilalt.
„Cu toţii absorbim anumite gânduri şi emitem altele în acest univers al gândurilor. Astfel, fiecare are propria lui lume a gândurilor, şi toate aceste lumi se dizolvă în marele ocean al Minţii Cosmice.
Fiecare schimbare de gând este însoţită de o vibraţie nouă în materia mentală. Gândul-forţă are nevoie de o anumită materie subtilă (un mediu) pentru a putea acţiona. De aceea, cu cât mai puternice sunt gândurile, cu atât mai devreme vor apare rezultatele lor. Când gândul este focalizat, dându-i-se o anumită direcţie particulară, el va produce anumite efecte, direct proporţional cu puterea de concentrare a emiţătorului (adică cu forţa cu care acesta emite gândul).
Gândul-forţă are nevoie de o anumită materie subtilă (un mediu) pentru a putea acţiona. De aceea, cu cât mai puternice sunt gândurile, cu atât mai devreme vor apare rezultatele lor. Când gândul este focalizat, dându-i-se o anumită direcţie particulară, el va produce anumite efecte, direct proporţional cu puterea de concentrare a emiţătorului (adică cu forţa cu care acesta emite gandul).”
Este necesar să fim conștienți de faptul că noi suntem cei ce dăm însemnătate evenimentelor, gândurile noastre sunt cele care participă la apariția trăirilor, sentimentelor pe care le avem vis-a-vis de o persoană, de un eveniment. În cazul în care dorim să facem față cu bine evenimentelor, întâlnirilor avem capacitatea de a ne programa mental pentru a trece cu brio prin acele momente tensionate sau ne putem lăsa controlați de gândurile și sentimentele negative pe care le avem și ne va fi foarte greu să facem față tensiunii și stresului.
Totul depinde de modul nostru de gândire – gândim pozitiv sau negativ. Formula pentru cel ce va gândi pozitiv va fi: „pot, reuşesc, vreau, încerc – „încercarea moarte n-are” – este o vorba din popor care subliniază foarte bine acest fapt; cel ce va avea o gândire negativă va spune întotdeauna: „nu ştiu, nu cred că pot, mi-e teamă, dacă se întâmpla ceva, va încerca în permanență să se scuze.
De foarte multe ori oamenii se gândesc mai repede la ceea ce nu doresc în loc să se gândească la ce doresc cu adevărat. Legat de acest fapt, am auzit replica – „mai bine pun răul înainte, ca să nu-mi fac prea mari speranțe de al început……” . Acest timp de gândire, le oferă o falsă siguranță deoarece atunci când nu-ți faci mari speranțe legate de un eveniment indiferent de natura lui, trăiești cu senzația că nu vei suferi la fel de mult dacă este un eșec ca în cazul în care pornești la drum cu gânduri pozitive. Acest fapt, are legătură cu felul fiecăruia de a fi și de a gândi, de schemele mentale, de credințele limitative deoarece dacă nu reușești, poți spune „sunt un ghinionist mie nu-mi reuşeşte nimic” – și aici intră toată pleiada distorsiunilor cognitive.
În momentul în care ştii exact ce-ți doreşti drumul pe care-l vei parcurge va fi sigur, deoarece toata fiinţa ta este orientată în acea direcţie de atingere a scopului. Nu este uşor să realizezi acest lucru deoarece presupune participarea ta, muncă, timpul personal – implicare totală, dar nici un sacrificiu nu este prea mare dacă îţi doreşti ceva cu adevărat. Cei ce vin cu scuze de genul – nu am putut, cineva mi-a pus bețe în roate, etc. nu îşi doresc cu adevărat reuşita. Nu exista „nu pot” – există „nu vreau”. Cel ce spune „nu pot”, nu doreşte să facă ceva din diverse motive poate de teamă, neâncredere în propriile forțe, comoditate sau se complace într-o anumită situaţie.
„Gândul este cea mai puternică forță de pe pământ. Gândurile constructive, înnoiesc, transformă, construiesc.”
„Iubirea altruistă va transforma fiinţa mai întâi într-un filantrop, apoi într-un sfânt; şi fiecare gând de compasiune va modela caracterul tandru şi milostiv al unui adevărat prieten al universului.
Cel care cultivă o acțiune, culege un obicei; cel care cultivă un obicei, culege un caracter; iar cel care cultivă un caracter, culege un destin. Omul este stăpânul propriului destin. El îşi poate controla destinul prin puterea gândului. La fel, destinul actual poate fi schimbat. Nu depinde decât de om, căci toate faculăţile, energiile şi puterile zac latent în el; ele trebuie doar manifestate plenar şi omul va deveni liber şi mare.”
Gândurile negative, distrug armonia, eficiența, vigoarea și vitalitatea și vor atrage întotdeauna experiențe negative.

Gândirea pozitivă, curată, altruismul, empatia vor reprezenta baza reuşitei și evoluției noastre deoarece ne vom putea racorda la sinele nostru, vom putea interacționa cu vibrațiile celorlalți.
Gândurile ne aparțin în totalitate și le putem folosi așa cum dorim atâta timp cât le cunoaștem puterea și utilizarea lor conștientă. Suntem singurii care pot alege gândurile și atrage asupra noastră influențele pe care le dorim. „Ceea ce sădim aia vom culege!”

„Tot ceea ce suntem este rezultatul a ceea ce gândim. Ceea ce gândim devenim.” Buddha

Bibliografie:
• Swami Shivananda – „Puterea gândului
• Aivanhov Omraam Mikhael – „Puterile gândului

Un gând despre „„SUNTEM CEEA CE GANDIM””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s