COLAJUL OBIECTIVELOR

Elena-Carmen Țuca

“Sorcova,
Vesela
Sa traiti,
Sa-mbatraniţi:
Ca un mar,
Ca un par,
Ca un fir de trandafir.
Tare ca piatra,
Iute ca sageata;
Tare ca fierul,
Iute ca otelul.
La anul si la multi ani!”
(Sorcova)

Este 2015… Si pentru ca Noul An sa fie unul bun, traditia romaneasca ne invata ce trebuie sa facem ca sa avem un an de exceptie. De exemplu, la romani, conform traditiei, in noaptea de Anul Nou oamenii trebuie sa faca cat mai mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele. De asemenea, la miezul noptii, usa casei trebuie sa fie deschisa, permitand astfel anului vechi sa iasa, iar cel nou sa intre. Batranii spun ca la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoana sa poarte o haina noua dar si ceva rosu, ori o alta culoare vesela pentru a atrage toate energiile pozitive.
Iarna-i grea/ Omatu-i mare/ Semne bune/ Anul are” (Plugusor), asa ca dupa ce am trecut in revista cateva dintre secretele transmise din generatie in generatie, vine acum randul fiecaruia dintre noi, sa isi stabileasca obiectivele pentru noul an.
Pentru multi dintre noi, stabilirea principalului obiectiv incepe la cumpana dintre ani, cand se spune ca daca ne punem o dorinta pentru anul ce vine, aceasta va deveni realitate.
In cabinet, insa, prima sedinta de psihoterapie din Noul An poate fi dedicata colajului cu obiective pentru anul ce abia a inceput (am preluat acest cadru de lucru de la d-na Gina Chiriac, Presedinta ARPI). Cum se poate realiza aceasta? Pentru inceput, este nevoie de:
• coala de flipchart
• reviste
• lipici
• foarfece

Apoi, cu tot necesarul mai sus mentionat, se poate realiza cadrul de lucru, invitand pacientul sa parcurga urmatorii pasi::
1. Scrieti obiectivele pe care le aveti pentru 2015, atat in plan personal, cat si in planul relatiilor, dar si profesional (2 minute).
2. Apoi, decupati din reviste imaginile care sugereaza cel mai bine obiectivele dumneavoastra. Realizati un colaj din pozele pe care le aveti la indemana pentru a ilustra obiectivele pe care le aveti (30 minute).
3. Ieşiţi afară din incaperea cu colajul pentru a lua contact cu lumea exterioara. Ramaneti acolo 3 minute. Apoi, intorcandu-va in camera unde se afla colajul, inchideti ochii si identificati, in urma evadarii in lumea exterioara, obiectivul pe care doriti sa-l mai adaugati colajului astfel incat acesta sa fie complet. Gasiti imaginea cea mai potrivita si lipiti-o (3 minute).
4. Inchideti ochii din nou si incercati sa identificati „defectul” care v-a pus piedica de cele mai mute ori si transformati-l intr-o resursa. Gasiti o imagine prin care sa ilustrati „defectul” vostru si apoi inca una pentru a simboliza resursa in care s-a transformat acesta (3 minute).
5. Inchideti ochii din nou si incercati sa identificati o dorinta, o nevoie sau poate o emotie pe care doriti sa o alipiti colajului, astfel incat acesta sa fie complet (1 minut).
6. Va invit sa faceti o scurta plimbare de 5 minute. Acum, ca v-ati intors, inchideti ochii si reconectati cu inconstientul vostru, identificati cum v-ati simtit sa stiti ca sunteti indepartati de colajul vostru. Ce anume s-a activat in voi?
7. Inchideti ochii si identificati ce anume din trecutul vostru v-a impiedicat mereu sa deveniti ceea ce vroiati sa fiti. Deschideti ochii atunci cand sunteti pregatiti si, intorcand foaia, desenati obstacolul si denumiti-l (2 minute).

Odata ce colajul este realizat, pacientul este invitat sa priveasca colajul in ansamblu si sa faca interpretarea acestuia. Apoi, dupa incheierea sedintei, clientul ia acasa colajul pe care l-a realizat, tinandu-l timp de o luna intr-un loc in care poate sa il vada cu usurinta.
Si pentru ca de acum obiectivele pentru Anul Nou sunt stabilite,
Foaie verde si-o alună
Ia-ti ursule noapte bună
Si la anul când venim
Sănătosi sa vă găsim!!!” (Ursul – traditie romaneasca)

Bibliografie:

http://www.versuri.ro
http://www.crestinortodox.ro

2 gânduri despre „COLAJUL OBIECTIVELOR”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s