TEAMA DE ABANDON – ABANDONUL EMOTIONAL (2)

Mihaela Iordache

Suntem creatorii propriei povesti de abandon
Pentru cei care se lupta cu fricile de abandon, este posibil sa se observe o legatura apropiata cu efectele asupra imaginii de sine si increderii in sine.
Aceste temeri de abandon sunt adanci. Aceste seminte de temeri sunt plantate de la varste fragede, de obicei deoarece un parinte sau un ingrijitor a fost absent emotional sau fizic. Poate sa fie vorba despre o situatie aparent fara efecte majore, cum este situatia unui parinte mult prea absorbit de munca sau care este mult prea extenuat si nu face decat sa doarma odata ce ajunge acasa. Sau apare un alt copil in familie, un frate, o sora, si totul se schimba in jur, in mediul familiei. Astfel de comportamente pot sa fie declansatorii acestor seminte ale fricii de abandon.
Odata ce exista aceasta samanta de teama de abandon, nu este nevoie de prea mult pentru a inflori. La cel mai mic semn cum ar fi un telefon ce intarzie, un mesaj la care nu se primeste raspuns, partenerul care adoarme in timpul unui film romantic, desi par lucruri mici ele pot fi declansatori ai acestei frici de abandon emotional si impreuna cu ea apare si sentimentul de inutilitate, de lipsa de valoare, si discursul intern ce il insoteste, iar senzatia, din ce se descrie, este ca si cum esti lasat in noapte fara nici un semn de speranta, confort si siguranta.
Spunem ca temerile noastre sunt de fapt responsabilitatea noastra. Este o adevarata teroare ca intr-o zi abandonul va fi real, nu doar o intamplare ca un telefon uitat. Aceste anxietati sunt realmente distrugatoare pentru stima de sine, si cat se poate de ‘reale’.
Vestea cea buna este nu trebuie sa se sara de la un nivel scazut de stima de sine la unul foarte ridicat. Si cea mai mica modificare in felul de a se vedea si valorifica pe sine, poate sa aduca schimbari dramatice pozitive in viata.
Relatia pe care o ai cu tine este cea mai importanta din viata ta. Este tiparul dupa care iti construiesti celelalte relatii. Te uiti in jur? Ce relatii ai cu ceilalti? Asa este relatia cu tine! Simplu da! Felul in care simti despre tine si te percepi are mare impact asupra vietii externe. Realitatea externa este replica perfecta a realitatii interioare.
Aceasta perceptie despre sine este atat de unica ca si amprenta ta. Este formata din cumulul de credinte, atat constiente cat si inconstiente, despre cum iti percepi valoare de sine, capacitatea de a fi iubit, si puterea personala. Pe baza sistemului ‘incercare si eroare’ ajungi sa iti evaluezi propria valoare. In momentul in care sunt percepute deficient in aceste zone, afecteaza perceptia despre sine si pune o doza de dezamagire de sine, indoiala de sine, frustrare de sine si chiar aversiune de sine si rusine. Furia pe propria persoana declanseaza abandonul de sine. Acest abandon de sine este inradacinat in sentimente profunde de rusine si vina.
Prin rezolvarea nivelului de frustrare si furie pe propria persoana, se ajunge la a schimba aceasta dinamica toxica de abandon de sine si in felul acesta, stima de sine creste. Toti avem intr-o masura sau alta o frica de abandon, este cumva o frica universal, primara, iar unii sunt mai predispusi anxietatilor decat altii, atunci situatia devine cu adevarat dificila.
Aceasta temere actioneaza inconstient si poate declansa comportamente de autosabotaj, poate participa la inhibarea actiunii, incurajeaza reactii exagerate emotionale, sau declanseaza, de exemplu, anxietatea de performanta. In astfel de momente, te indoiesti de tine si te simti din ce in ce mai furios poate, si vulnerabil in fata acestor ‘riscuri’ si ‘slabiciuni’. Si comportamentul escaladeaza, nu este doar atat. Incepi sa te indoiesti de tine, te simti din ce in ce mai furios pentru ceea ce simti, si aceste emotii de fapt in acest cerc nesfarsit, se amplifica. Cand suntem furiosi pe ceea ce simtim este ca si cum negam si invinovatim o parte profunda din noi. Este o atitudine profund distructiva asupra propriei persoane.
Emotiile sunt involuntare. A le respinge inseamna a te respinge pe sine si partea din tine care reprezinta copilul interior. Aceasta vina plasata eronat este elementul ce distruge relatia cu propria ta persoana de mult timp. Este un ciclu vicios!
Prin terapia integrativa invatam sa ne separam si sa intalnim cu noi astazi, la un nivel real, sa rezolvam acest abandon de sine.
Povestea nu se termina aici. Aceasta profunda temere ne tine departe de interactiuni reale cu alte persoane, construind relatii de suprafata, din teama de a nu fi respinsi si abandonati. Este un trai dintr-o pozitie de evitare, de fapt relatiile nu ajung niciodata la maturitate. Cand intram intr-o relatie romantica de exemplu, sistemul nostru de credinte merge la extrema, si ajuntem sa testam partenerul si relatia pentru a atinge un anumit sentiment, iluzoriu, de siguranta. Ajungem de fapt sa indepartam persoana si de fapt, sa ne provocam acest abandon. O numim profetia autorealizatoare.
‘Vorbirea interioara se coace in întuneric. Din intuneric iese la lumină. Vorbirea interioara corecta este vorbirea ce ti-ar apartine de ti-ai fi realizat deja idealul. Cu alte cuvinte, este vorbirea dorinteii implinite’ spune Neville Goddard. Tot el spune ca ‘Convingerea este un efort interior de atentie intensa’. Tu catre ce acorzi atentie? Anxietatilor, vinei, rusinii, fricii?
Traim de fapt intr-o poveste in care noi suntem autorul si personajul. O poveste scrisa de mult si care este cumva ‘legea’ noastra azi. Totul se schimba atat de repede, avem noi tehnologii, cercetari, inovatii peste inovatii. Tu cum faci ca tii aceasta poveste veche? Inoveaza povestea ta, actualizeaza ce este astazi potrivit pentru tine. Are sens da? La fiecare cateva luni avem un model nou de program de calculator, telefon, masina, etc…povestea ta de ce ar fi diferita? Sa ne adaptam la lumea si cadrul in care traim.
Tu alegi povestea ta si in ceea ce crezi!
Insa mai intai, te uiti in urma, cu ochii de adult, la acele situatii initiale care au declasat aceste emotii, si vezi de fapt ca nu au nici o legatura cu tine. Impreuna cu un terapeut este cea mai buna si sigura modalitate de a face aceasta calatorie in timp.
Sa ne uitam si mai profund la aceste frici. Ne referim la frica paralizanta de a ramane singur, de a nu fi iubiti sau recunoscuti, echivalenta cu frica de moarte. Astfel, se construieste determinarea si motivatia de a ramane in relatii toxice care afecteaza emotional persoana. Exista o credinta adanca cum ca in cazul in care nu se afla langa o alta persoana, exista un pericol constant. Este o teama irationala, o forma de anxietate care dusa in extrema poate sa fie amenintatoare la binele psihologic al persoanei. Ai observat cumva persoane care sunt mereu insotite, sau mereu dintr-o relatie romantica in alta? Se evita izolarea, contactul cu sine, singuratatea, care sunt echivalente cu finalitatea vietii ca perceptie.
Frica si anxietatea sunt piatra de temelie a unei stime de sine scazute.
Este ca si cum s-a pierdut conexiunea cu Sinele, si astfel este foarte usor ca toata atentia sa fie in afara, sa se caute implinirea, fericirea si valoarea, in afara propriei persoane. Se dezvolta astfel comportamente de codependenta si dependenta de ceilalti si perceptiile lor. Este ca si cum in loc de stima de sine, exista in loc, stima de la altii. Asa se evalueaza pe sine. Pentru asta, fac tot ceea ce sta in putinta sa faca pe plac altora in loc sa fie atenti la implinirea propriilor nevoi. Astfel de atitudini duc la conflicte si tulburari emotionale, in plus, face ca intimitatea emotionala sa fie imposibila. Fantezia este ca trebuie ii controleze pe ceilalti pentru ca ei sa fie Ok.
Relatiile sunt cheia
In mediul disfunctional sau pur si simplu lipsit de siguranta in care au crescut, se dezvolta strategii, rezistente si sisteme de aparare psihologice pentru a atinge sentimentul de siguranta si iubire. Unii devin proactivi, in cautare de putere pentru a se hrani emotional, altii se retrag, altii incearca sa gaseasca aceasta iubire in alte persoane, toata lumea este in afara in aceasta realitate a lor, si totul depinde de relatiile pe care le au pentru a ajunge sa se simta in Ok cu sine. O relatie apropiata, simbiotica chiar devine sursa umplerii acestui gol interior si insecuritatilor. Insa acest gol de fapt este lipsa de contact cu sine, lipsa de valoare si iubire de sine scazuta.
Doliul Trecutului
Doliul terapeutic este o intreaga experienta, necesita a renunta, a arunca si a lasa in urma o experienta, o perceptie, o realitate, in acest caz speranta de a avea cumva o iubire perfecta de la parinti sau ingrijitori. Ca si adult aceasta iubire perfecta, in functie de cum si-o imagineaza fiecare, poate sa fie imposibil de atins, si atunci ne intalnim cu o realitate plina de frustrare si nemultumiri. Nici un partener nu va putea sa tina locul pierderilor si neimplinirilor copilului interior. O parte de a atinge nivelul de adult independent, si autonomia emotionala, este realizarea si acceptarea, nu doar la nivel rational dar si emotional a acestei realitati, iar acest lucrul implica mult lucru, tritete, uneori chiar furie, o intreaga furtuna emotionala.
Uneori este posibil ca o pierdere mica in perioada adulta sa declanseze reactii emotionale puternice, si asta se intampla de obicei cand se activeaza o pierdere mai veche care nu a fost adresata. Doliul este procesul de a lasa in urma, insa in acest proces este important sa se mentina un mediu social constructive, prieteni si relatii constructive, activitati positive ce pot sustine persoana care trece prin acest demers, pentru a avea resurse personale.
Mai multe despre doliul terapeutic, mai in detaliu, in episodul urmator.
Sunt curioasa si te invit sa impartasesti mai jos experienta ta. In ce fel aceste cuvinte au rezonat cu tine? Cum este prezenta aceasta teama in viata ta?

Un gând despre „TEAMA DE ABANDON – ABANDONUL EMOTIONAL (2)”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s