IARTA-MA!

Claudia Pătărlăgeanu

„Singurele persoane care nu dau greș niciodată
sunt cele care nu încearcă niciodată.”
Ilka Chase (1900-1978) actriță și romancieră

Orice copil greșește deoarece experimentează și învață, la fel cum și adulții greșesc și ar trebui să învețe. Nu este o catastrofă să greșești, dar este foarte important să conștientizezi, să înveți, să repari și să fi capabil să spui iartă-mă atunci când este necesar.
V-ați pus vreodată întrebarea ce înseamnă să ierți pe cineva din punctul vostru de vedere? Personal, cred că iertarea înseamnă să-i accepți pe cei de lângă tine așa cum sunt, cu bune și cu rele și să conștientizezi că nimeni nu-i perfect și că fiecare suntem supuși greșelilor și avem nevoie să fim iertați, acceptați.
Acest cuvânt magic „iartă-mă”, poate face minuni dacă este folosit și personal pun mare accent pe el în educația copiilor mei deoarece consider că este important să conștientizeze faptul că greșesc și doresc să învețe să aibă tăria de a spune un simplu cuvânt atunci când este necesar – „iartă-mă mami, am greșit”- și așa cum îmi spune fetița mea „sunt și eu mică și știi și tu că, copiii mai greșesc” – iar eu îi spun întotdeauna că toți oamenii greșesc, nu există perfecțiune, dar este extraordinar să-ți poți cere iertare dacă este necesar și să înveți din ceea ce ai trăit.
Un cuvințel atât de scurt, atât de greu de pronunțat câteodată, cântărește atât de mult pentru că a fi iertat, este o ușurare, iar să ierți este o eliberare de tensiuni negative.
Aici, simt nevoia să consemnez și un gând neexprimat: „dacă copiii și adulții ar învăța să ierte, ar exista mai puține tensiuni, mai puține frustrări, mai puține răzbunări, gelozii, crime pasionale, mai puțină ură…..Poate, pornind de la un simplu cuvânt am trăi într-o lume mai bună.”
Din experiența personală pot spune că este o eliberare fantastică să poți spune „te iert pentru ce ai făcut” – nu am cuvinte să descriu eliberarea ce am simțit-o, consider că am câștigat o bătălie cu orgoliul, mândria, furia (toate trăirile negative față  de o persoană) – este un exercițiu care merită experimentat.
A-ți cere iertare, reprezintă o conștientizare a faptului că ai greșit față de cineva și făcând acest pas, îți dorești ca și celălalt să recunoască efortul pe care-l faci și să accepte că ți-ai recunoscut greșeala și să te absolve.
Un copil ce învață să spună „iartă-mă”, va fi capabil ca la vârsta adultă să ofere iertarea și celor din jur.
Ca să poți ierta pe cineva, fie el copil sau adult, este necesar să avem un rezervor de iubire plin deoarece numai iubind cu adevărat și necondiționat putem trece peste orice greșeală făcută de cei din jurul nostru. Oricine greșește, dar este foarte important să o conștientizeze ceea este destul de dificil iar dacă a avut curajul să spună „iartă-mă”, ar trebui să avem puterea să primim ceea ce ne oferă – recunoașterea și cererea – și să-i acordăm iertarea și înțelegerea noastră. Cred că este foarte important să-i oferim celui ce a greșit iertarea noastră, dar în același timp și să-i explicăm de ce ne-a deranjat ceea ce a făcut pentru a cunoaște adevăratul motiv pentru care am ajuns într-o situație conflictuală și a ține cont data viitoare și de ceea ce i-am comunicat.
Cred cu tărie că a putea ierta pe cineva are legătură cu inteligența emoțională, cu capacitatea de a empatiza cu celălalt deoarece așa cum spunea Daniel Goleman „empatia se construiește pe conștientizarea de sine; cu cât suntem mai deschiși față de propriile noastre emoții, cu atât suntem mai capabili să interpretăm sentimentele altora.”
Empatia are legătură în acest caz cu dragostea părintească, cu compasiunea, cu capacitatea fiecăruia de a descifra canalele nonverbale: tonul vocii, gestica, expresia feței….. Când vezi copilul că prin toată ființa lui îți transmite cât de rău îi pare că a greșit nu ai cum să nu empatizezi cu el asta în cazul în care o poți face.
Iertarea eliberează, descătușează, îți oferă liniște sufletească, vindecă răni adânci, de remușcări, de furie, frustrare…..Pentru a fi un părinte bun este necesar și chiar vital să învățați să iertați deoarece veți fi pus foarte des în situații dificile.
O metodă detensionantă ce poate fi utilizată în procesul iertării este râsul – apelând la el putem evita un conflict. De cele mai multe ori, adultul este cel ce nu vrea să încheie o dispută, preferând să vadă remușcări, rugăminți, scuze nesfârșite din partea copilului până se restabilește legătura cu el. Conflictele, de cele mai multe ori apar datorită lipsei conexiunii între părinte și copil iar pedepsele sunt cele care consolidează sentimentele negative, pe când râsul le împrăștie și reprezintă o modalitate de a le descărca oferind posibilitatea celor două părți să se regăsească.
Întotdeauna am apreciat capacitatea copiilor mei de a-și cere iertare și le-am oferit-o de fiecare dată și totodată le-am oferit scuzele mele când am greșit față de ei, fapt ce-i ajută foarte mult să înțeleagă că nimeni nu este perfect, serios, rigid. Această poziție ne permite nouă părinților să mai uităm de rolul nostru oferindu-ne posibilitatea de a redeveni copii alături de copiii noștri, ceea ce este minunat. Câteodată mi se pare că avem pretenții mult prea mari de la ei și uităm că și noi am fost copii – practic ascundem adânc de tot copilul din noi, care poate are și el nevoie de momente de iertare și acceptare.
A avea copii este minunat, este o experiență ce nu poate fi comparată, ce te învață cum să privești viața, relațiile, comunicarea, din toate punctele de vedere – te învață să ierți, să fi tolerant, conștient, empatic.
Sfatul meu personal este să căutați și să descoperiți iertarea – o să vă elibereze de toate sentimentele negative – nu este ușor, dar experiența merită trăită.

Bibliografie:
• Zig Ziglar – „Putem crește copii buni într-o lume negativă!
• Gary Chapman & Ross Campbell – „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”.
• Daniel Goleman – „Inteligența emoțională
• Adrian Orban – „Dacă îți pasă de copilul tău
• Lawrence J. Cohen – „Rețete de jocuri. De ce și cum să te joci cu copilul tău.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s