ILUZIA IUBIRII – DAVID P. CELANI

New Bitmap ImagePsihologul clinician, americanul David P. Celani, este un autorul mai multor volume în care tratează preponderent dimensiunile „ataşamentului faţă de obiectele rele”,cum le numeşte el, incluzându-i aici pe părinţii excesiv de frustranţi sau pe partenerii abuzivi.
Volumul „Iluzia iubirii” reia o temă asupra cărora psihoterapeuţii se opresc adesea: paradoxul întoarcerii la partenerul agresiv. Punând în discuţie diferenţele de gen şi teoriile copleşitoare care ne sunt inoculate în copilărie, David Celani evidenţiază fragilitatea teoriilor contemporane despre agresivitatea în cuplu şi pune într-o nouă lumină, nu tocmai uşor de privit, tema violenţei domestice în formele ei cele mai acute.
Cartea porneşte de la principiile fundamentale ale lui Fairbarn referitoare la teoria relaţiilor de obiect, dezvoltând ideea dependenţei dobândite din copilărie de părinţii care îl resping pe cel mic, şi care, la vârsta adultă se manifestă într-o formă extremă: dependenţa femeii agresate de agresorul ei.
Punctul central al acestei cărţi este Eu-l, fiecare capitol urmărind aspecte diferite ale acestui puternic construct psihologic.
„Iluzia iubirii” prezintă, într-o formă generoasă, o serie de repere extrem de utile în psihoterapia cu persoanele maltratate. Zidul care trebuie să cadă în urma unei psihoterapii eficiente este format din tiparele autodistructive ale victimelor, pattern-uri care provin din frica de a fi abandonat, dar şi din fascinaţia exercitată de agresor care îşi regretă de fiecare dată fapta.

Titlul original: The Illusion of Love. Why the Battered Woman Returns to Her Abuser
Publicată de: Columbia University Press, 1994
Limba originală: engleză
Traducere de: Adriana Daniela Bâlbă
Anul apariţiei: 2014
Format: 145 x 205 mm, paperback cu clape
Nr. de pagini: 320
ISBN: 978-973-707-915-2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s