LIMBAJELE IUBIRII LA COPII (II)

Claudia Pătărlăgeanu

Dacă în prima parte a acestui articol am prezentat două din cele cinci modalităţi prin care copiii îşi exprimă  iubirea – mângâierile fizice, cuvintele de încurajare, în continuare voi prezenta celelate trei limbaje ale iubirii, conform lui Gary Chapman şi Ross Campbell: timpul acordat, darurile şi serviciile.

 Timpul acordat – Timpul pe care-l acordăm copiilor este necesar să fie unul de calitate aceasta însemnând să fim acolo, alături de copilul nostru, jucând rolul pe care îl solicită, în momentul în care își doreşte el. Toţi copiii își doresc să primească atenția părinților și dacă nu o primesc într-o formă pozitivă, vor face tot posibilul să o primească şi în formă negativă. În momentul în care îi acordăm din timpul nostru, practic îi transmitem un mesaj foarte clar şi anume că este important pentru noi şi că ne bucurăm de prezenţa lui. Aceste momente petrecute împreună cu copiii noștri, ne ajută să-i descoperim, așa putem comunica mai bine și dezbate multe subiecte cu ei. Spre exemplu, dacă un copil este atras de activitățile din bucătărie, putem foarte ușor transforma totul într-o joacă și pe lângă faptul că va face ceva ce-i place, timpul petrecut împreună va fi de calitate, moment în care el se va deschide mult mai ușor și va începe să povestească despre experiențele lui la grădiniță, școală sau prieteni. Este momentul oportun în care și părinții pot destăinui diverse întâmplări din perioada copilăriei, fapt ce conduce la o consolidare a relației între copii și adulți. Comunicând la acest nivel, făcându-i-se confidenţe, copilul se simte important, dar totodată învață să-și comunice gândurile, sentimentele, va învăţa să accepte alte păreri şi să înţeleagă că fiecare are dreptul să-şi trăiască experiențele lui fără a fi judecat, etichetat.

Timpul petrecut împreună cu copiii, atenția ce le-o acordăm, înseamnă iubire necondiționată, amintiri ce se vor întipări pentru tot restul vieții şi le vor umple rezervorul emoțional în momente mai puțin plăcute. Pentru mine, perioada copilăriei este cea mai frumoasă deoarece timpul petrecut cu părinții, bunicii, vacanțele, toate îmi oferă amintiri pozitive de neuitat.

Darurile – Alt limbaj de iubire poate fi primirea şi oferirea darurilor. Un cadou poate deveni un simbol al iubirii pe care i-o purtăm copilului. Cui nu-i place să primească daruri? Cred că totuși este important să nu transformăm această formă de manifestare a iubirii în unica manifestare și ar trebui să o combinăm cu succes cu celelalte limbaje ale iubirii. Voi face apel tot la experiența personală deoarece fetița mea este sensibilă și la acest tip de limbaj și de multe ori și-a dorit un lucru pe care nu i l-am putut oferi exact atunci ceea ce i-a creat o stare de disconfort și de tristețe fiind convinsă că nu o iubesc suficient de mult ca să-i ofer acel lucru. Întotdeauna i-am explicat că dragostea pe care i-o port este infinită și nu are de ce să se îndoiască de ea doar pentru că într-un anume moment nu i-am putut oferi ceea ce și-a dorit, dar cu siguranță atunci când voi putea îi voi lua acel lucru. Întotdeauna mă țin de promisiuni și cu proxima ocazie când îi pot cumpăra ce și-a dorit o fac iar bucuria care o văd pe chipul ei este suficientă pentru a-mi umple și mie rezervorul emoțional.

Mesajul pe care-l transmite un cadou oferit din suflet, alături de o mângâiere, o vorbă bună, făcut pur și simplu, nu ca o răsplată într-un anume context, are o anume însemnătate, îi spune copilului că-l iubim. Spre exemplu, îi poți spune copilului când am văzut această jucărie, m-am gândit la tine și am știut cât de mult te va bucura și am hotărât să ți-l fac cadou. Totuși trebuie să fim atenți să nu cădem în cealaltă extremă, de a asalta copiii cu cadouri, înlocuind astfel celelalte limbaje de iubire datorită sentimentelor de vinovăție pe care le avem faţă de ei, pentru că nu avem timp, sau pentru că nu știm ce şi cum să le oferim altceva, pentru că astfel nu încercăm decât să le cumpărăm afecțiunea. Riscul copiilor aflați în aceste situații este să devină materialiști și manipulatori. Un copil care primește prea multe jucării, ajunge să nu le mai aprecieze și să nu se mai bucure de prezența lor.

Serviciile – Pentru alți copii și adulți, principalul limbaj de iubire sunt serviciile.

„Îmi amintesc de toate mesele pe care le-a pregătit mama, deși avea și ea o slujbă și de câte ori m-a ajutat tata să îmi repar vechea camionetă, pe care o cumpăraserăm împreună….. ”

„…Au făcut atâtea lucruri mărunte, cât și lucruri importante ca să mă ajute mereu. Acum îmi dau seama mai mult ca atunci, dar chiar si atunci  știam  că  se  străduiesc  din  greu  să  mă  ajute  și întotdeauna le-am fost recunoscător. Sper să pot și eu cândva să fac acelaşi lucru pentru copiii mei.”

În momentul în care devii părinte și-ți iubești copilul necondiționat, nu ai cum să nu-i oferi și să faci tot ce-ți stă în putință pentru copilul tău. O relație sănătoasă, echilibrată între parteneri, bazată pe iubire necondiționată, va reprezenta o adevărată binecuvântare, deoarece cei doi vor avea resursele necesare pentru a se ajuta reciproc în această călătorie în care joacă rolul de părinți. În momentul în care cei doi parteneri vor ști să-și umple reciproc rezervoarele de iubire, vor oferi copiilor un exemplu despre ceea ce înseamnă o relație echilibrată deoarece copilul are nevoie și de mamă și de tată. Ca părinți responsabili, este necesar să facem împreună tot ce este mai bine pentru copiii noștri, chiar dacă nu ne suprapunem întotdeauna peste dorinţele lor. Serviciile pe care le oferim copiilor trebuie adecvate vârstei, un copil nu este cazul să mai fie îmbrăcat de părinți la vârsta școlară, el trebuie să fie autonom pentru a se putea descurca singur odată ajuns la școală, spre exemplu.

Jucând rolul de părinți, ne servim copiii având ca scop educarea, învățarea și pregătirea lor pentru vârsta adultă. Servicii pe care le oferim copiilor în scop educativ sunt: a-l hrăni, a-l îmbrăca, a-l ajuta să repare ceva, a-i pregăti prăjitura preferată, etc., dar în momentul în care este pregătit sau are vârsta necesară, datoria noastră este să-l lăsăm să se descurce prin propriile forţe. Sunt mame care nu-și lasă copiii să aprindă aragazul nici la 18 ani de teamă să nu se ardă sau nu-i lasă să-și încălzească singuri mâncarea că sunt prea mici – au 16 ani, exemplele sunt multiple, dar ele nu sunt conștiente de faptul că nu-i fac nici un bine acelui copil care la un moment dat va pleca de acasă și nu ști să se descurce. Aici nu se poate vorbi de iubire necondiționată ci mai mult de dorința mamelor de a controla totul deoarece datoria unui părinte este să-și educe și pregătească copilul pentru perioada adultă când va trebui să se descurce singur. Este mai important să le fim alături, „să-i ajutăm să-și dezvolte propriile capacități, urmându-și interesele personale, devenind cei mai buni prin folosirea harurilor pe care Dumnezeu le-a dat fiecăruia”.(p.84)

Poate vă puneți întrebarea – cum aflu care este limbajul de iubire al copilului meu deoarece consider că-i ofer tot ce are nevoie? Oare copilul meu știe că-l iubesc?

Este foarte simplu, dacă copilul este suficient de mare astfel încât puteți comunica şi înțelege, o discuție deschisă în care îl rugați să vă spună dacă știe că-l iubiţi v-ar putea oferi răspunsul la întrebare deoarece vă va spune că știe că-l iubiţi pentru că vă jucați cu el, pentru că-l ajutați, pentru că-l țineți în brațe, etc.

Un copil iubit necondiționat, ce are „rezervorul emoţional” plin, va deveni un adult adaptat, ce-și va accepta identitatea sexuală, ce va şti să dăruiască şi să primească dragostea altora, ce va fi sensibil la nevoile lui, dar şi celor din jur deoarece a primit tot ceea ce i-a fost necesar în copilărie.

Iubiți necondiționat și oferiți copiilor momente de calitate!

Bibliografie:

Gary Chapman și Ross Campbell – „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” – Ed. Curtea Veche, București 2001

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s