JOCUL DE SANSA PATOLOGIC – METODE DE PREVENTIE

Lector Univ. Drd.  Steliana Rizeanu   

Coperta Dependenta De Jocuri De Noroc[1]Dependenţa de jocuri de noroc reprezintă o tulburare psihiatrică majoră încadrată de către comunitatea psihiatrilor în categoria tulburărilor controlului  impulsului neclasificate în altă parte, sub denumirea de joc de şansă patologic.
Această problemă de sănătate publică a început să primească în ultimii ani tot mai multă atenţie din partea societăţii, atât din partea publicului cât şi din partea reprezentanţilor a numeroase domenii ştiinţifice (psihologie, medicină, etc).
Studiile de specialitate estimează că prevalenţa jocului de şansă patologic se situează între 0,4% şi 3,4% la adulţi, procente de prevalenţă mai mari mergând de la 2,8% la 8% fiind raportate la adolescenţi şi studenţii de colegiu (Raylu & Oei, 2010).
În Manualul de Diagnostic şi Statistică a Tulburărilor Mentale DSM-IV-TR (American Psychiatric Association, 2000) principala definiţie dată formei patologice a jocului de şansă este următoarea: „comportament de joc de şansă persistent şi recurent dezadaptativ (criteriul A) care întrerupe urmărirea scopurilor personale, familiale sau profesionale. Diagnosticul nu se pune dacă comportamentul de joc de şansă este explicat mai bine de un episod maniacal (criteriul B)”.
Criteriile de diagnostic pentru  jocul de şansă patologic sunt următoarele:
(1)   este preocupat de jocul de şansă (de ex., este preocupat de retrăirea experienţelor de joc anterioare sau de planificarea şansei ori se gândeşte la modalităţile de procurare a banilor cu care să joace);
(2)   necesită să joace cu sume crescânde de bani în vederea obţinerii excitaţiei dorite;
(3)   are repetate eforturi infructuoase de a controla, reduce sau stopa jocul de şansă;
(4)   este neliniştit sau iritabil când încearcă să reducă sau să stopeze jocul de şansă;
(5)   joacă pentru a scăpa de probleme ori pentru uşurarea unei dispoziţii disforice (de
exemplu sentimente de vulnerabilitate, de culpă, anxietate sau depresie);
(6)   după pierderea banilor la joc, revine în altă zi pentru a recupera („urmărirea
recuperării” propriilor pierderi);
(7)   minte membrii familiei, pe terapeut sau pe alţii, spre a ascunde dimensiunea
implicării în jocul de şansă patologic;
(8)   a comis acte ilegale, precum falsul, frauda, furtul sau delapidarea, pentru a
finanţa jocul de şansă;
(9)   a periclitat sau pierdut o relaţie importantă, un post, ori o oportunitate
educaţională sau de carieră din cauza jocului de şansă;
(10) se bazează pe alţii spre a procura banii necesari ieşirii dintr-o situaţie
financiară disperată cauzată de jocul de şansă.
Jocul de şansă patologic trebuie diferenţiat de jocul de şansă social, care se desfăşoară împreună cu prietenii pe o perioadă limitată de timp şi presupune cheltuirea unei sume fixe de bani; deasemenea, trebuie diferenţiat de jocul de şansă profesionist, desfăşurat pe baza unei discipline stricte.
Jucătorul care prezintă forma patologică a jocului de şansă nu mai resimte nici o bucurie a jocului, ci urmăreşte doar să-şi recupereze pierderea de bani anterioară, ceea ce îl determină să fie mai tot timpul depresiv, anxios, absent când îşi petrece timpul în mijlocul familiei, foarte iritabil atunci când este în imposibilitatea de a juca şi această incapacitate de a mai simţi bucuria vieţii ajunge să fie deja o regulă în modul lui de viaţă .
În România a fost iniţiat programul ”Joacă responsabil” care urmăreşte prevenirea dependenţei de jocuri de noroc şi promovarea unui joc responsabil, privit de către jucători ca o modalitate de recreere, căreia i se alocă o sumă prestabilită de bani şi o perioadă limitată de timp.
În cadrul acestui program, o echipă de psihologi din cadrul Clinicii Aquamarin oferă jucătorilor dependenţi şi partenerilor acestora servicii de consiliere psihologică gratuită, în condiţii de confidenţialitate.
Ca şi prevenţie primară, a fost elaborat un prospect cu informaţii privind tulburarea jocului patologic de şansă ce este pus la dispoziţia jucătorilor în sălile de jocuri, într-un loc vizibil. Prospectul cuprinde unele recomandări pentru jucători, menite să promoveze în rândul acestora un joc responsabil, recreaţional şi să elimine posibilitatea dezvoltării dependenţei.
În cadrul măsurilor de prevenţie secundară, prospectul cuprinde şi un chestionar promovat de Consiliul Naţional pentru Probleme de Gambling din Statele Unite, pe care jucătorii şi-l pot autoadministra pentru a putea constata dacă au sau nu o problemă legată de dependenţa de jocuri de noroc (http://www.joacaresponsabil.ro/auto_testare.html ) .
În situaţia în care jucătorul constată că are o problemă de dependenţă de jocuri de noroc, poate solicita serviciile gratuite ale unui psiholog prin intermediul unui post telefonic gratuit, de luni până vineri, între orele 9-21, iar sâmbăta între orele 9-15.
   Numărul de telefon gratuit este următorul: 0800 800 099
În vederea desfăşurării cât mai eficiente a programului, a fost editată în acest an şi cartea cu titlul „Dependenţa de jocuri de noroc. Ghid de ajutor pentru jucătorii patologici de noroc şi familiile acestora” .
Scopul acestui ghid este acela de a oferi ajutor persoanelor care şi-au pierdut controlul asupra jocului şi asupra banilor investiţi în joc, să revină la viaţa normală pe care o duceau înainte , prin învăţarea unor tehnici de gestionare a situaţiilor cu potenţial de risc de dezvoltare a dependenţei.
Ghidul este de ajutor şi persoanelor care nu au devenit încă dependente, dar simt totuşi că au o problemă legată de jocurile de noroc, în special tinerii jucători care îşi pot pune speranţe nerealiste legate de câştigurile fabuloase pe care le-ar putea obţine în acest fel; aceştia vor avea posibilitatea să înţeleagă ce înseamnă să joace responsabil şi cum să evite alunecarea spre dependenţă.

2 gânduri despre „JOCUL DE SANSA PATOLOGIC – METODE DE PREVENTIE”

  1. Un articol foarte interesant despre o problema prea putin cunoscuta si prea putin constientizata de catre persoanele dependente si de cei din jurul lor.
    Cel mai important mi se pare faptul ca acest ghid te poate ajuta sa nu devii dependent.
    Multumim autoarei pentru ca aduce in prim plan acest subiect atat de actual si, totusi, atat de putin abordat.

    Simona Stan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s