DESPRE PRIMAVARA, SARBATORI CRESTINE SI PSIHOTERAPIE

Dana Popa

De câte ori am fost întrebată care este anotimpul meu preferat, am răspuns fără ezitare: primăvara…Poate pentru că sunt născută primăvara, poate pentru că am născut-o pe fiica mea primăvara…
Întotdeauna am iubit acest anotimp…am trecut prin el uneori cu bucurie,  mulţumire, curiozitate, alteori cu furie, nemulţumire, sau deznădejde, dar indiferent de starea cu care l-am  străbătut, am iubit primăvara…
Începutul acestui anotimp este marcat de către mărţişor. Acesta este un mic obiect de podoabă legat de un şnur împletit dintr-un fir alb şi unul roşu, care apare în tradiţia românilor şi a unor populaţii învecinate. Femeile şi fetele primesc mărţişoare şi le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.
Una dintre legendele mărţişorului spune: „Odată soarele coborî într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit și l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniță. Lumea se întristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să plece să salveze soarele. Mulți dintre pământeni l-au condus și i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu și să elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna și iarna. A găsit castelul zmeului și au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri și rănit, tânărul eliberă Soarele. Acesta se ridica pe cer înveselind și bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când acesta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Pâna și ultima picătură de sânge se scurse în zăpada imaculată. Muri. De atunci tinerii împletesc doi ciucurași: unul alb și unul roșu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiați. Roșul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea și puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.”
Mărţişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că acest fapt va aduce belşug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât.
Însă, în afară de tradiția mărțișorului, primăvara este recunoscută şi pentru încărcătura ei emoţională şi spirituală…În fiecare an pe 25 martie  creştinii ortodocşi  sărbătoresc Buna -Vestire, sau Blagoveșteniile, la trei zile după echinocţiul de primăvară (21 martie), când ziua devine egală cu noaptea.
Data de 25 martie este la 9 luni înainte de Crăciun (sărbătoarea Naşterii Domnului) şi aminteşte de ziua în care Arhanghelul Gabriel îi vesteşte Fecioarei Maria că a fost aleasă să devină mama lui Iisus Christos.
Buna-Vestire făcută Mariei inaugurează „plinirea timpului”, adică împlinirea făgăduinţelor şi pregătirilor venirii lui Hristos. Maria este chemată să-l zămislească pe Fiul lui Dumnezeu. Încuviinţând, a devenit Născătoare de Dumnezeu.
Uimindu-se de cele petrecute cu Maria, Sfântul Augustin îşi imaginează că se adresează îngerului, întrebând: „Spune-mi, îngere, de ce s-a petrecut aceasta cu Maria?”. Îngerul îi arată că răspunsul este cuprins chiar în cuvintele salutului: „Bucură-te, cea plină de har!”. Maria primeşte cu disponibilitate „vălul de iubire” a lui Dumnezeu care se revarsă în ea şi prin aceasta este o ucenică desăvârşită a Fiului ei, care, în ascultare faţă de Tatăl, îşi împlineşte libertatea şi tocmai astfel îşi exercită libertatea, ascultând.

Primăvara este anotimpul începuturilor…este trezirea la viaţă, este momentul  în care oamenii îşi fac planuri pe termen scurt sau mediu, este momentul în care hotărăsc că vor să facă o schimbare ….Primăvara simţim nevoia de consiliere, de îndrumare, de psihoterapie…

Bibliografie:
1.Wikipedia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s