DIN CULISELE PROFESIE DE PSIHOTERAPEUT

Am onoarea şi bucuria de a sta de vorbă cu doamna Gina Chiriac, Preşedintele Asociaţiei Române de Psihoterapie Integrativă (ARPI), un nume marcant al profesiei de psihoterapeut: psiholog principal, psihoterapeut, formator şi supervizor în psihoterapie integrativă, specialist în hipnoză clinică şi terapie Eriksoniană; formator şi mentor certificat de Ministerul Muncii și de Ministerul Educaţiei şi Cercetării; formator în somatoterapie al Şcolii Europene de Socio-Somatoterapie din Franţa; analist psihanaliză integrativă, trainer pentru grupuri de formare în psihoterapie integrativă în România; deţinător al primul certificat european de psihoterapeut integrativ (ECP); primul specialist şi momentan singurul supervizor integrativ cu studii europene (Euroips).

Elena-Carmen Ţuca:
Pentru început, vă invit să facem un salt înapoi în timp. Ştiu că iniţial aţi terminat o facultate de finanțe și management. Ce anume v-a determinat să faceţi trecerea spre psihoterapie?

Gina Chiriac:
La un moment dat a existat o problemă de sănătate în familia mea – o persoană foarte dragă mie fusese diagnosticată cu ceea ce se numeşte boala netratabilă şi atunci am început să caut, deoarece nu cred că există imposibil atunci când iubești!
Aşa că am început să citesc, să caut dincolo de cunoscut, dincolo de medicina alopată şi ușor, uşor am descoperit psihoterapia. Astfel încât am revenit la ce vroiam înainte de a studia managementul şi lumea afacerilor – şi anume, să devin scriitoare. În adolescenţă, am citit mult, am studiat serios filozofia şi apoi, găsesc o continuare în a avea o bază filozofică în ştiinţele umane şi a deveni apoi, psiholog. De aici nu a mai fost decât un pas în a ajunge psihoterapeut.

E.C.Ţ.:
Ce anume v-a determinat să faceţi pasul de la specializarea în hipnoza ericksoniană la psihoterapia integrativă?

Gina Chiriac:
Întâmplarea (sau destinul!) a făcut să mă specializez în acelaşi timp în două abordări terapeutice: în hipnoza ericksoniană în ţară, în şcoala distinsului profesor Dafinoiu şi într-o terapie corporală în afara ţării, în Franța, unde am întâlnit mari personalităţi ale lumii psihote-rapeutice şi ale psihanalizei contemporane europene.
Le-am ales pentru că mă atrăsese programa lor, fără să realizez că între acestea existau sau nu conexiuni. Pe atunci cu toţii eram la început de drumuri, nu se punea problema de acreditări, lucrurile erau mai puţin organizate – Colegiul Psihologilor a apărut de-abia în 2006!
Apoi, am învăţat cu multă sete de cunoaştere şi bucurie şi totul a mers foarte bine. Am ajuns în faţa pacienţilor şi acolo a trebuit să aplic una din metodele învăţate.
Şi aici a mers foarte bine, însă până la acel moment în care am descoperit în mine nevoia de a aplica în timpul unei şedinţe destinate hipnozei ericksoniene, concomitent cu tehnica specifică hipnozei ericksoniene, şi o altă tehnică, dar care provenea din terapia corporală.
Am trăit atunci un conflict interior şi nu am putut face lucrul acesta pentru că însemna să încalc unul din principiile elementare ale hipnozei şi anume, atingerea pacientului, fapt ce ar fi potenţat sugestia aplicată, pentru că ştii foarte bine că, de exemplu, în NLP în momentul în care atingi pacientul uşor pe umăr, stabileşti o ancoră foarte bună la nivel somatic pentru ceea ce transmiţi la nivel verbal. Atunci am descoperit că există o incompatibilitate între morala unui psihoterapeut, etica din practica clinică şi nevoia mea de integrare a tehnicilor terapeutice.
Aşa mi-am dat seama că am nevoie de altceva şi atunci am început să caut acest altceva, și astfel am ajuns să găsesc modelul integrativ, moment în care am contactat Asociaţia Europeană de Psihoterapie Integrativă (EAIP).
Am mers la Londra împreună cu delegaţia care forma atunci conducerea ARPI şi evident însoţiţi de translatorul nostru oficial, Coralina! Căreia vreau să-i mulțumesc pentru toţi aceşti ani de muncă extrem de grea şi serioasă în care a tradus zeci de workshopuri şi deja pentru două conferinţe!

E.C.Ţ.:
Cum aţi simţit acest moment al acreditării?

Gina Chiriac:
Ei bine, revenind la momentul acreditării, atunci am avut onoarea de a prezenta pentru prima oară un program de formare în psihoterapie integrativă, al nostru propriu, primul program românesc de psihoterapie integrativă! Acolo am trăit cel mai frumos moment al meu ca român conducător al unei şcoli de psihoterapie: după ce m-au ascultat, mă refer acum la cei care formau Adunarea Generală a EAIP, erau cel puțin 10-15 presedinţi ai asociaţiilor de psihoterapie integrativă din Europa, am primit aplauze. Nu ştiu dacă realizezi ce înseamnă să primeşti aplauze în Londra, de la asemenea profesionişti, prezentând primul program de training românesc!
Noi atunci nici măcar nu aveam o viziune românească integrativă…
Ascultându-i pe cei prezenţi acolo vorbind despre programele din ţările lor, am realizat acest lucru şi înainte de a veni rândul României pe ordinea de zi, am scris-o atunci, acolo, privind prin chipurile lor europene, gândind integrativ şi scriind româneşte!
Se pare, uitându-mă acum peste ani, că acel câmp european m-a inspirat foarte bine. Am păstrat această viziune, ea există şi în ziua de astăzi, evident cu input-ul anilor ce au trecut, însă păstrându-şi esenţa!
Aşa am primit prima acreditare EAIP.

E.C.Ţ:
Deci am fost prima Asociaţie din România care a primit o acreditare europeană pentru un program de formare în psihoterapie integrativă.

Gina Chiriac:
Da, aşa a fost. Tot atunci la Londra, l-am întânit prima oara pe dr. Ken Evans. La masa de prânz, am stat alături. Mă întrebam atunci care este legătura între mine şi acel galez îmbrăcat la patru ace care zâmbea politicos şi făcea conversaţie elegant.
Pentru că ştiam că nimic nu este întâmplător!
Apoi, viziunea dr. Evans a devenit pentru ARPI modelul de referinţă pentru psihoterapia integrativă.

E.C.Ţ:
Se vehiculează tot mai des ideea de a deveni, de a fi un bun psihoterapeut. Spuneţi-mi, vă rog, în opinia dumneavoastră, ce înseamnă de fapt să fii un bun psihoterapeut?

Gina Chiriac:
Cred că poţi să fii un bun psihoterapeut dacă ai o relație empatică cu pacientul. Cred că aceasta este una din condiţiile de bază pentru a fi un bun psihoterapeut. Mai înseamnă, de asemenea, să fii prezent, deci să conștientizezi foarte bine nevoile tale şi să vezi unde se situează limita între nevoile tale şi nevoile persoanei din faţa ta.
Deci fără conștientizare, prezenţă şi empatie nu îmi imaginez cum altfel poţi să defineşti un bun psihoterapeut. Cred că asta poate fi baza şi fundamentul formării oricărui bun psihoterapeut, indiferent de orientarea sa.
Aş merge mai departe acum şi aş spune că o abordare umanistă şi apoi integrativă este una dintre cele mai eficiente deoarece îţi oferă o perspectivă holistică şi poti vedea de pe care palier al persoanei din faţa ta este generată problema şi cu ce anume este conectată şi în alte paliere.
Apoi, aceeaşi viziune integrativă îţi permite să activezi resursele pacientului de acolo unde se situează și să le conectezi cu locurile unde există deficienţe, să le aduci în terapie pentru a le include în procesul de vindecare într-un mod creativ, integrat.

E.C.Ţ:
Ce imi puteţi spune despre intervenţiile creative în psihoterapie?

Gina Chiriac:
Mulţumesc pentru această întrebare! Consider că abordarea pe care noi o promovăm având o bază umanistă, nu poate exista fără aportul adus de aplicațiile creativității în procesul terapeutic, în relația terapeutică apoi, pentru că astfel ţi se permite să faci nişte asocieri sau să vezi niște soluții dincolo de posibilitățile care apar la prima vedere și care țin mai mult de logică sau de raționalitate. Creativitatea este foarte importantă mai ales în antrenarea resurselor inconştiente, pentru a depăşi limitele obișnuite de înţelegere ale problemei. Obişnuite însemnând în acest caz cotidiene sau normale prin activarea aceloraşi conexiuni neuronale. Utilizarea de metode specifice creativității permite crearea de noi conexiuni neuronale şi generează, în timp, apariţia de noi comportamente ajustate la stadiul de viaţă în care se află pacientul, la momentul prezent.

E.C.Ţ:
Din câte ştiu eu, nu prea s-a discutat despre erorile care se pot face în psihoterapie. Iar acum tot mai des se vorbeşte despre faptul că nu poate fi totul perfect în cabinet.

Gina Chiriac:
Este foarte important să plecăm de la înțelegerea unui principiu fundamental al psihoterapiei şi anume acela că nu există eşec, există doar feedback. Asta înseamnă că în procesul de vindecare nu trebuie să privim lucrurile ca fiind greşite, ci mai degrabă să învăţăm cum anume să trăim o experienţă. Mai ales că din fiecare experienţă putem învăţa câte ceva, chiar dacă uneori învăţăm cum anume să nu facem un anumit lucru!

E.C.Ţ:
Ce vă aduce experienţa de a fi formator şi președinte al şcolii de formare în acelaşi timp?

Gina Chiriac:
În primul rând, este o experienţă foarte interesantă. Este mult diferită de aceea de a fi psihoterapeut datorită intervențiilor specifice din perspectiva formatorului pe care nu le voi detalia însă acum.
Este foarte interesantă pentru că interacționezi cu mult mai multe persoane care se află în procesul de formare, însă pe de altă parte este destul de solicitant să faci faţă procesului formativ, conştientizând toate proiecţiile şi transferurile care nici pe departe nu sunt doar pozitive şi care se răsfrâng asupra ta!
Fără relaţia terapeutică pe care o am cu supervizorul meu nu îmi pot imagina că aş putea funcţiona ca şi psihoterapeut… şi cu atât mai mult ca formator sau, la rândul meu, ca supervizor!

E.C.Ț:
Şi, ca să încheiem într-o notă diferită, care este citatul celebru care vă este cel mai aproape de suflet?

Gina Chiriac:
„Fii tu însuţi schimbarea pe care o vrei în lume!”. Gandhi este cel care a spus asta.

E.C.Ţ:
Vă mulţumesc mult!

Gina Chiriac:
Şi eu vreau să îţi multumesc pentru prilejul de a retrăi momente atât de preţioase sufletului meu!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s